Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzman Türkçe dil kirliliğine karşı uyardı

Türk Dili ve Edebiyatı

Türk Dili ve Edebiyatı Derneği (TDED) başkanı Ekrem Erdem, Türk dilinin saflığının tehdit altında olduğu konusunda uyardı.

Erdem, “Salgınla birlikte ne kadar çok yabancı terimin dilimize girdiğini görmek beni çok üzdü. Hepimizin dilimizin yok olduğunu görüyoruz” dedi.

Sosyal medya ve akıllı telefon kullanımı, özellikle gençler arasında yeni dillerin ortaya çıkmasına neden oluyor. İngiliz alfabesindeki w, x, q gibi harfleri kullanarak ya da kelimeleri azaltarak iletişim kuran genç bireyler de iletişim aracı olarak görsel ve emojilerden yararlanmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Önce dil sonra ordu milleti savunur’ dedi. Bir millet için dil bu kadar önemliyken, hiç önemli değilmiş gibi davranmak canımı acıtıyor” dedi.

Koronavirüsün ne yazık ki sadece insan vücudunu değil, dili de kirlettiğini söylemeye devam etti.

“İş ciddiydi ve tehlike büyüktü. Dernek olarak bu konuda hemen harekete geçerek günlük hayatta sıklıkla kullanılan yabancı kelimelerin hastalıkla olan Türkçe karşılıklarını belirleyerek basınla paylaştık. Aynı çalışmayı Cumhurbaşkanlığı’na da, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya da ilettim. İşin hassasiyetini ve önemini bizzat anlattım” dedi.

Ona göre yarı Türkçe yarı İngilizce olan plaza dili, yabancı dillere olan merakı toplumun her kesimini köleleştirmiş ve gençleri de aynı şekilde köleleştirmiştir.

“Hepimiz yok oluşumuzu uzaktan izliyoruz. Her ne sebeple olursa olsun yabancı bir terim kullanmak, Türkçe karşılığı da olsa, dilimize yapılan en menfur terör saldırısıdır. Ülkede dilimiz değil, milli kimliğimiz tehdit altındadır. Sinsi bir şekilde, ulusal idealler aşındırılıyor. Sonuç olarak, gelecek nesiller anne babalarını anlayamamakta, tarihlerini dinleyememekte, dillerini konuşamamakta, geleneklerini bilememektedir. Toplumsal farkındalık sergilenerek dilde ulusal bir seferberlik ilan edilmelidir” dedi.

Türk Dili ve Edebiyatı Derneği cep telefonlarındaki mesajlaşma karakterlerini Türkçe’ye çevirmek için çalıştı. Yol levhalarında ve kurum ve kuruluşların tabelalarında Türkçe’nin vurgulanmasının da derneğin çalışmalarıyla gerçekleştiğini sözlerine ekledi.