Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sri Lanka’nın ekonomisi ‘çöktü’, petrol alamıyor

Sri Lanka’nın borç yüklü

Sri Lanka’nın borç yüklü ekonomisi, aylarca süren gıda, yakıt ve elektrik kıtlığının ardından “çöktü” ve Güney Asya adası ülkesinin başbakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin yardım arayışında olan korkunç durumunun altını çizerek, ithal petrol bile satın alamadığını söyledi. uluslararası borç verenlerden.

Başbakan Ranil Wickremesinghe, Parlamento’ya Güney Asya ülkesinin “sadece yakıt, gaz, elektrik ve gıda kıtlığının ötesinde çok daha ciddi bir durumla karşı karşıya olduğunu söyledi. Ekonomimiz tamamen çöktü.”

Sri Lanka’nın krizi son hafızada en kötüsü olarak kabul edilirken, Wickremesinghe’nin ekonominin çöktüğü yönündeki iddiası herhangi bir spesifik yeni gelişmeden bahsetmedi. Eleştirmenlere ve muhalefet milletvekillerine, ekonominin ağır borçların ağırlığı altında batması, turizm geliri kaybetmesi ve pandeminin diğer etkilerinin yanı sıra hızla çözülemeyecek zor bir görevi devraldığını vurgulama amaçlı göründü. mallar için artan maliyetler.

Ülkenin iki ana muhalefet partisinin milletvekilleri, bir aydan biraz daha uzun bir süre önce başbakan olan ve aynı zamanda maliye bakanı olan Wickremesinghe’yi ekonomiyi tersine çevirme sözünü tutmadığı için protesto etmek için bu hafta Parlamento’yu boykot ediyor.

Wickremesinghe, Sri Lanka’nın petrol şirketinin borçlu olduğu ağır borçlar nedeniyle nakit olarak bile ithal yakıt satın alamadığını söyledi.

Milletvekillerine, “Şu anda Ceylon Petroleum Corporation’ın 700 milyon dolar borcu var” dedi. “Sonuç olarak, dünyadaki hiçbir ülke veya kuruluş bize yakıt sağlamaya istekli değil. Nakit için yakıt sağlamaya bile isteksizler” dedi.

Wickremesinghe, ülkenin ekonomik krizi üzerine günlerce süren şiddetli protestoların selefini istifaya zorlamasının ardından Mayıs ayında göreve başladı. Çarşamba günü yaptığı yorumda, önceki hükümeti Sri Lanka’nın döviz rezervleri azaldıkça durumu tersine çevirmek için zamanında hareket etmemekle suçladı.

Döviz krizi ithalatı kıstı, gıda, yakıt, elektrik ve ilaç gibi diğer temel ihtiyaç maddelerinde ciddi kıtlıklar yarattı ve insanları temel ihtiyaçları karşılamak için uzun kuyruklarda beklemeye zorladı.

“En azından başlangıçta ekonominin çöküşünü yavaşlatacak adımlar atılmış olsaydı, bugün bu zor durumla karşı karşıya kalmazdık. Ama bu fırsatı kaçırdık. Şimdi dibe doğru olası bir düşüşün işaretlerini görüyoruz” dedi.

Sri Lanka, esas olarak komşu Hindistan’dan gelen 4 milyar dolarlık kredi hattı tarafından destekleniyor. Ancak Wickremesinghe, Hindistan’ın Sri Lanka’yı çok uzun süre ayakta tutamayacağını söyledi.

Ayrıca, Dünya Bankası’ndan ilaç ve diğer temel maddeleri satın almak için 300 milyon – 600 milyon dolar arasında taahhüt aldı.

Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu ile bir kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin sonucunu bekleyene kadar, bu yıl geri ödenmesi gereken 7 milyar dolarlık dış borcun geri ödemesini askıya aldığını zaten duyurdu. 2026 yılına kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödemesi gerekiyor.

Uluslararası Para Fonu’ndan yetkililer, bir kurtarma paketini görüşmek üzere şimdi Sri Lanka’yı ziyaret ediyor. Wickremesinghe, Temmuz ayı sonuna kadar personel düzeyinde bir anlaşmaya varılmasının muhtemel olduğunu söyledi.