Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İş kurmak isteyenler dikkat! Aylık 10.000 lira geliri var

Şehrin kalabalığından kaçalım ve
Şehrin kalabalığından kaçalım ve küçük bir kasabaya yerleşelim. Kendimizi ekip biçiyoruz ve koyunlara bakıyoruz. Temiz havada doğal bir yaşam sürüyoruz. Kalabalık şehirler her geçen gün yaşanmaz hale geliyor. Balkondan baktığınızda gökyüzünü görebiliyor musunuz? Peki, geceleri yıldızları seçebilir misin? Şehirler, fırsatlar ve yeniliklerle dolu yaşam alanları olarak görülebilir. Ancak temiz hava ve doğada da fırsatlar var. Örneğin yılda 50 koyunla zengin olabilirsiniz. Çalışmadan zengin olma fırsatından bahsetmiyorum ama bunu değerlendirirseniz zengin olabilirsiniz. Birlikte görelim.

Veteriner Hekim Yasin Eymen Çelik, deneyimlerini sosyal medya platformlarında paylaşıyor. Bu gelir-gider mali hesapları da kendisine aittir.

white sheep near the brown board

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu olan Yasin Eymen Çelik, bilinçli olarak hayvancılık yapmak isteyenler için çeşitli platformlardaki deneyim ve bilgilerini anlatıyor.

Evet, hesap zamanı!

İlk yapmamız gereken 50 damızlık koyun almak. Şimdi ortalama bir hesap yaparsak Karacabey damızlık koyun fiyatı 1.800 lira ile 2.200 lira arasında değişebiliyor. Ortalama bir hesap yapacağımız için 2.000 liraya Karacabey damızlık koyun aldığımızı varsayarak başlıyoruz. Bu durumda 100.000 lira ile 50 damızlık koyun alabiliriz .

Peki bu hayvanlara nerede bakacağız?

50 koyun aldık ama bu hayvanlara bakmak için küçük bir sığır çiftliğine de ihtiyacımız var. Baraj için birçok farklı seçenek var. Ancak başlangıç ​​için en ideal ve ucuz olanı çadırdır. 50 koyunumuz ve sonrasında kuzularımız için ortalama 125 metrekare yeterlidir. Peki, çadır için ne kadar harcamalıyız? 1 metrekare alan için kullanacağımız çadırın ortalama fiyatı 130 TL’dir. Bu durumda 125 metrekarelik alanımız için 16.250 liralık bir çadıra ihtiyacımız olacak .

Koyunları beslememiz gereken yemlik, suluk ve mera.

Koyunların beslenip su içebilmesi için her birinin ayrı ayrı kullanabileceği yemliklere, suluklara ve otlatma tesislerine ihtiyacımız var. Bunların ortalama maliyeti ilk etapta 4.000 ile 5.000 lira arasında değişiyor . Ama unutmayın bu masraf uzun yıllar kullanacağınız ekipmanlar için olacaktır. Bir kez satın aldığınızda, bir daha bu ürünler için yıllarınızı harcamak zorunda kalmayacaksınız. Bu maliyeti de eklediğimizde yaklaşık 120.000 lira ile bu işe başlayabiliriz .

120 bin lira harcadık. Peki nasıl kazanacağız?

yerde dört kuzu

İlk etapta aldığımız 50 Karacabey koyunumuzdan doğan kuzularımızı satarak gelir elde etmeye başlayacağız. Karacabey koyunlarının doğurganlığı %145 civarında olduğu için uygun koşullar sağlandığında sayıları her geçen gün artacaktır.

5 aylık hamilelikten sonra kuzuların bakımı yaklaşık 3 ay anneleri tarafından yapılır.

sheeps

Bir koyunun gebelik ve bebek bakım süreci toplamda 8 adettir. Yani bir koyun 2 yılda 3 kez doğum yapabilir.
Her koyunun yılda 1 buzağı verdiği senaryosunda 2 yılda toplam 150 kuzumuz oluyor. Her koyunun 1 buzağı verdiği senaryoyu düşündük ama bu koyunlar için ikiz oranı %50. Yani bazı doğumlar ikiz olabilir ve beklediğimizden daha fazla kuzumuz olabilir. Ölümün doğum kadar olası olduğunu unutmadan şu oranı verelim: Salgın diye bir şey yoksa kuzularda ölüm oranı %10’dur.
Doğum ve ölümü birlikte düşünerek yeniden hesapladığımızda 1 yıl sonunda ortalama kuzu sayısı 100’dür. 100 koyunun geliri 200.000 liradır.
Elbette bu 200.000 liranın tamamı kâr olarak kalmayacak. Elektrik, su, ısınma vb. giderleri hesapladığımızda ve istihdam ettiğimiz personele pay verdiğimizde yıllık ortalama giderimiz 144.000 lira civarındadır.
Not: Rakamlar değişebilir.