Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doktorlar, 10 yıllık hakim-savcı maaşı istedi

Hekim maaşları gündemde kalmaya

Hekim maaşları gündemde kalmaya devam ediyor. Daha önce doktorlara silah verilmesini talep eden Hekim Şen adlı sendika, yeni taleplerini açıkladı.

Hekim Şen, doktorların maaşlarının en az kıdemli albay veya 10 yıllık hakim ve savcı maaşı 1. dereceye tahsis edilen seviyede olması gerektiğini belirtti.

Açıklamada, “Doktorumuzdan memnun musunuz?” Ayrıca aramaların sonlandırılması ve ALO 184 hattının kaldırılması istendi.

Şu anda 4 yıllık eğitim görmüş hakim, savcı ve kıdemli albay 26 bin TL ile 30 bin TL arasında maaş alıyor.

On yıl önce genel müdür ve kıdemli albay ile aynı maaşı alan profesörler bugün bu sıralamanın en altında yer alıyor. İki meslek grubu profesörler arasındaki maaş eşitliği 2001’den bu yana bozuldu. Devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunulan “Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi” raporunda rektörler, profesörleri valiler, hakimler, generallerle karşılaştırdı. yöneticiler ve kıdemli albaylar, “Profesörler sürekli gelir kaybı yaşadılar” dediler. 10 yıl önce her üç meslek grubu da aynı maaşı alırken, bugün bir kıdemli albay 2.854 YTL, bir genel müdür 2.974 YTL ve bir üniversite profesörü 2.502 YTL net maaş alıyor. 2000 yılına kadar diğer iki meslek grubu ile aynı maaş artışına sahip olan ve aynı maaşı alan profesörlerin gelirleri 2001 yılından sonra göreli olarak azalmaya başlamıştır.

Raporda, “İyi eğitimli insanları yükseköğretim kurumlarına çekmenin yolu maaşlardan geçiyor. Türkiye’de akademik personel sürekli göreli bir gelir kaybı yaşıyor.” Raporda genç personelin istihdam edilememesi nedeniyle üniversitelerin geleceğinin tehlikede olduğu belirtildi. 2006 yılı bütçesinden sonra Bakanlar Kurulu’nda bazı meslek gruplarının maaşlarının artırılmasına yönelik yeni kanun tasarıları hazırlandığı hatırlatılarak, “Yükseköğretim için böyle bir hazırlık yok” denildi.