Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beş ülke AB’nin fosil yakıtlı otomobillerin kullanımdan kaldırılmasını geciktirmeye çalışıyor

İtalya, Portekiz, Slovakya, Bulgaristan

İtalya, Portekiz, Slovakya, Bulgaristan ve Romanya, Avrupa Birliği’nin 2035’ten itibaren yeni benzinli ve dizel araçların satışını etkin bir şekilde yasaklama planını beş yıl ertelemek istiyor.

Politika, AB’nin ekonomi genelinde net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre yüzde 55 oranında düşürmeye çalışırken, artan ulaşım emisyonlarıyla mücadele etme ve elektrikli araçlara geçişi hızlandırma planlarının önemli bir ayağını oluşturuyor.

Avrupa Komisyonu tarafından geçen yıl yapılan araba emisyonları önerisi, 2035 yılına kadar yeni arabalardan kaynaklanan CO2 emisyonlarında yüzde 100 azalma gerektirecek ve bu tarihten itibaren AB’de yakıtla çalışan araçların satılmasını imkansız hale getirecek.

AB ülkelerinden bakanlar, bu ay yapılan oylamada 2035 yasağını destekleyen AB parlamentosu ile nihai yasayı müzakere etmeden önce gelecek hafta tutumları üzerinde anlaşmaya varmayı planlıyorlar.

AB ülkeleri arasında dolaşan bir bildiride, beş ülke bunun yerine 2035 yılına kadar otomobil CO2’sinde yüzde 90’lık bir azalma ve 2040 yılına kadar yüzde 100 hedefine ulaşılması çağrısında bulundu. Hafif ticari araçların, Komisyon tarafından önerilen 2035 yılına kadar yüzde 100 azaltım yerine, 2035 yılına kadar yüzde 80 ve 2040 yılına kadar yüzde 100 CO2 azaltımına uyması gerektiğini söylediler.

Belge, şarj altyapısının genişletilmesi ihtiyacına atıfta bulunarak, “Yeterli ve özel geçiş dönemlerinin oluşturulması gerekiyor” dedi.