Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzman uyarıyor, ‘görme kaybına’ yol açabilecek üç popüler gıdaya ‘göz atın’

Uzman, “Şekerli içeceklerin yanı

Uzman, “Şekerli içeceklerin yanı sıra, kontrol edilmediği takdirde retina dekolmanı ve görme kaybına yol açabilecek diyabetik retinopati riskini artırıyor” diye ekledi.

Basit karbonhidratlar

Sütten makarnaya kadar birçok popüler yemek seçeneğinde basit karbonhidratlar gizlidir.

Doktor şunları söyledi: “Basit karbonhidratlar, potansiyel olarak görme kaybına yol açabilecek yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir .

“Bu özellikle diyabetli insanlar için geçerlidir .”

Bu lezzetli ama riskli yiyeceklerin gözlerinizi riske atmasının nedeni, çok hızlı sindirilmeleri ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere yol açmalarıdır.

Şeker

Ayrıca karbonhidrat olarak sınıflandırılan şeker, çok fazla yerseniz gözlerinizi yorabilir.

“Şekerli içecekler, diyabetik retinopati riskini artırır, bu da… görme kaybına yol açabilir.”(Resim: GETTY)

Uzman, “Şekerli içeceklerin yanı sıra, kontrol edilmediği takdirde retina dekolmanı ve görme kaybına yol açabilecek diyabetik retinopati riskini artırıyor” diye ekledi.

Et

Et harika bir protein kaynağı olsa da, işlenmiş ve çiğ versiyonları yarardan çok zarar verebilir.

Dr Rabia şunları söyledi: “İşlenmiş et, aynı zamanda yüksek tuz içerdiğinden, hipertansiyonla ilişkili retinopatiye (bir retina hastalığı (gözün arkası)) neden olabilen, göz önünde bulundurulması gereken bir şeydir.

“Çiğ et, retinanın merkezini etkilerse, sonunda görme kaybına yol açabilecek kalıcı bir yara izine neden olabilecek toksoplazmoza neden olabilir.

“Toksoplazma parazitleri hayvanlara bulaşıyor, bu nedenle et pişirilmezse parazitler öldürülmez ve onu yiyen kişi tarafından tüketilebilir.

“Etin hazırlanması göz sağlığınız açısından önemli bir risk faktörüdür .”

Bu üç besin grubunun görme kaybına neden olabileceği “eşiği” tutturmak zor olsa da, sağlıklı ve dengeli beslenme bir panzehir olabilir.

Uzman şunları ekledi: “Bazı insanlar her gün bu tür yiyecekleri yiyor olabilir, bu da onları açıkça önemli bir risk altına sokar. 

“İşlenmiş gıdalar diyetinizde en yaygın olanlardır, bu nedenle görüşünüzü sağlam tutmayı umuyorsanız bunu kontrol etmek önemlidir.

“Dengeli bir diyete sahip olmak, görme kaybından korunmanın en önemli tek yoludur.”