Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu saatlerde çamaşır yıkamaktan kaçının! Tasarruf etmek için çamaşır makinelerini çalıştırmanın ‘ucuz’ yolları

Çamaşırlarınızı yıkarken çok elektrik

Çamaşırlarınızı yıkarken çok elektrik harcamaktan bıktınız mı? Su, elektrik ve deterjanın hepsi birbirine eklenir ve kıyafetlerinizi temizlemek için çok fazla para harcadığınızı düşünüyorsanız, o zaman bu giderleri kısma zamanı.
Yaşam maliyeti krizinin hala devam etmesi ve enerji fiyatlarının yılda 2500 sterline yükselmesiyle, haneler harcamalarını mümkün olduğunca kısmanın yollarını arıyorlar. Neyse ki, çamaşır yıkama maliyetini azaltmak için yapabilecekleri birkaç basit şey var . Daha büyük çamaşırları yıkamaktan daha az deterjan kullanmaya kadar, In The Wash’daki temizlik uzmanlarından temizlikten ödün vermeden çamaşır yıkayarak nasıl tasarruf edebileceğinize dair uzman ipuçlarını okuyun.

1. 30 derecede yıkayınız

Her yıkama döngüsünün enerji kullanımının yaklaşık yüzde 80’i suyu ısıtmaya atfedilebildiğinden, çamaşırhane guruları “çamaşırlardan tasarruf etmenin en kolay yollarından biri sıcaklığı düşürmektir” diyor.

Şunları eklediler: “Giysiler çok kirli değilse, 30 derecelik kısa bir döngü tamamen yeterli olacaktır ve daha sıcak olandan yaklaşık yüzde 40 daha az enerji tüketecektir.

“Aslında, yalnızca havluları, yatak takımlarını, yağlı lekeleri yıkıyorsanız veya biri hasta olduğunda bakterilerin yok edilmesini sağlamak için daha uzun, daha sıcak bir döngü seçmeniz gerekir.”

Bir lekenin soğuk yıkamada çıkmayabileceğinden endişe edenler, ürünü iki kez yıkamak zorunda kalmamak için önceden leke çıkarıcı ile ön işlem yapabilirler.

2. Giysileri daha ucuz zamanlarda yıkayın

Uzmanlara göre, günün diğer saatlerine göre daha “pahalı” olabileceğinden, örneğin akşam 5 ile 7 arası gibi “bu yoğun saatlerde” çamaşır yıkamaktan kaçınılmalıdır.

“Kullanım süresi” elektrik tarifelerinde, pik saatlerde kilovat saat başına fiyat daha yüksektir. Bunun nedeni, insanların işlerini bitirip, akşam yemeğini pişirip çamaşır yıkadıkları, elektrik talebinin arttığı, pek çok tedarikçinin bu yoğun saatte kilovat saat başına fiyatlarını yükseltmesidir.

Bu nedenle uzmanlar şunları söyledi: “Çamaşır makinenizi gece veya sabahın erken saatlerinde çalıştırmak genellikle daha ucuzdur. Hatta bazı makinelerin bir zaman gecikmesi ayarı vardır, böylece onu yatmadan önce yükleyebilir ve ardından daha ucuz bir saatte döngüyü başlatmak üzere ayarlayabilirsiniz.”

Elektrik hizmeti tedarikçinizin yoğun ve yoğun olmayan saatlere göre değişken bir oranı olup olmadığından emin değilseniz, öğrenmek için onlarla iletişime geçin.

3. Giysileri daha uzun süre giyin

Bu kulağa açık gibi gelse de, kaç giysinin olması gerekenden daha sık yıkandığına şaşıracaksınız. Çamaşırhane profesyonelleri şunları söyledi: “Elbette iç çamaşırları ve tişörtler her kullanımdan sonra yıkanmalıdır, ancak diğer giysilerin üzerine giyilen kazaklar ve kot pantolonlar genellikle yıkanmadan önce iki ila üç kez giyilebilir.

“Benzer şekilde, havlular yıkanmadan önce birkaç kez kullanılabilir ve nevresimler mevsime ve sıcaklığa bağlı olarak yalnızca 1-2 haftada bir değiştirilmesi gerekir.

“Aynı şekilde, hafta boyunca bir avuç giysiyi yıkamak cazip gelse de, bir tam yük yapmak iki küçük giysi yapmaktan her zaman daha ucuzdur.” Tam yük toplamadan önce bir eşyayı yıkamanız gerekiyorsa, uzmanlar bir arkadaşınızdan, akrabanızdan veya komşunuzdan bir yükü ayırmasını istediler.

Sadece makineyi aşırı yüklememeye dikkat edin, çünkü bu mekanizmalara gereksiz yük bindirebilir ve döngünün etkinliğini azaltabilir. Uzmanlar, “Çeyrek doluluk mükemmel” dedi.

4. Mümkünse kuru giysiler giyin

Çamaşırdan tasarruf etmenin bir başka basit yolu, çamaşırlarınızı kurutma makinesine koymak yerine mümkün olduğunda ipte kurutmaktır. Uzmanlar şunları söyledi: “Dışarıda kuruyorsanız, ılık güneşli havanın şart olmadığını unutmayın. Kurutma sürecini hızlandırmak için düşük nemli ve ideal olarak bir esinti ile kuru bir güne ihtiyacınız var.”

Alternatif olarak, bağımsız bir çamaşır kurutma makinesi veya daha soğuk havalarda bitişik ısıyı kullanmak için radyatöre asılan daha küçük bir çamaşır kurutma makinesi kullanarak giysilerinizi içeride kurutabilirsiniz.

Hatla kurutma, kırışıklıklar genellikle yerçekimi yardımıyla düştüğü için ütüleme ihtiyacını azaltır, ancak havlularda oldukça sert bir his bırakabilir. Bu durumda, yumuşatmak için 10 dakikalık bir kurutma döngüsü çalıştırmayı deneyin.

Çamaşır kurutma makinesini kullanmaya karar verirseniz, çamaşırhane uzmanları şunları tavsiye etti: “Makinenin verimliliğini korumak için tiftik filtresini temiz tutun ve nem kontrol ayarını seçin. Bu akıllı alet, çamaşırların ne zaman kuruduğunu algılar ve gereksiz kurutma süresinden tasarruf etmek için makineyi otomatik olarak kapatır.”

5. Kullandığınız deterjan miktarını azaltın

Çok fazla deterjan kullandığınızdan şüpheleniyor musunuz? Giysileriniz temizlenirken makinede köpük köpük görüyorsanız, muhtemelen öylesinizdir.

Birçok çamaşır deterjanı bir kepçe veya ölçü kabı ile birlikte gelir, ancak önerilen dozu belirlemek için sadece sonuna kadar doldurmak yerine her zaman kutuyu veya şişeyi okumalısınız.

Uzmanlar, “Deterjanınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, önerilen minimum miktarı seçin ve yüksek verimli bir makineniz varsa daha az kullanmayı unutmayın – sadece iki yemek kaşığı yeterlidir.”

Soğuk suda yıkarken, beyaz kalıntı bırakmamak için toz yerine sıvı deterjan tercih etmek profesyonel bir ipucudur. Bu, giysilerinizi lekeleyebilir ve çamaşır makinesinde kir birikmesine neden olabilir.