Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kozmetik ürünler için kritik Sağlık Bakanlığı açıklaması; Ürünlerin yüzde 70’i…

Sağlık Bakanlığı , sivrisinek

Sağlık Bakanlığı , sivrisinek kovucu ve dezenfektanlar da dahil olmak üzere kozmetik ürünlerin yüzde 70’inin güvensiz ve mevzuata aykırı olduğunu belirledi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından ilk dokuz ayda gerçekleştirilen denetimler kapsamında, biyosidal ürünler olarak da bilinen el dezenfektanı, sinek kovucu gibi ürünler ile diğer kozmetik ürünlerin yüzde 70’i stokta yoktu. düzenleyici gerekliliklere uygunluk.

TİTCK, halk sağlığını tehdit eden bu ürünleri satan firmalara 2,6 milyon TL (140,00 ABD Doları) idari para cezası verdi.

Üçer aylık dönemlerde açıklanan verilere göre yetkili makamlar önceki dönemlere göre daha fazla ürünü denetlerken, mevzuata uyumsuzluk oranı da arttı.

73 biyosidal üründen yaklaşık 40’ının uygunsuz maddeler içerdiği tespit edilirken, ajans 1.050 kozmetik ürünün 758’inin gereksinimleri tam olarak karşılamadığına karar verdi.

Biyosidal ürünler için toplam idari para cezası 1 milyon liranın (54 bin dolar) üzerinde olurken, kozmetik ürünleri üreten ve arayan firmalara yaklaşık 1,5 milyon lira (81.000 dolar) para cezası verildi.

Sahte, kaçak veya taklit versiyonları olan ve üreticisi tespit edilemeyen 13.673 adet parfüm ve deodorant, Kozmetik Kanunu kapsamında güvenli olmayan ürünler kategorisine girdikten sonra imha edildi.

TİTCK, piyasada güvenli olmayan önemli miktarda ürünün bulunmasına yönelik en etkili çözümlerden birinin tüketici şikayetleri olduğunu kaydetti.

TİTCK 2023 Risk Revizyon Planına göre il sağlık müdürlüklerinde denetimlere katılan personelin yetkinliğinin artırılması ve personel sayısındaki yetersizliğin giderilmesi için alınacak ilk önlem ve adımlardır.

Deney hayvanlarının temininde yaşanan zorluklar nedeniyle çoğu zaman uzayan ürün analiz sürecinin süresinin kısaltılması, güvenli olmayan ürünlerin üretilmesinin önüne geçilmesi için alınan bir diğer karardı.

Bakanlık, uzmanların ve tüketicilerin bu tür ürünlerin beklenmedik yan etkilerini bildirme konusundaki farkındalıklarının düşük olması nedeniyle kurulamayan pazarda da hakimiyet elde edecek.

Geçen yıl denetlenen 154 biyosidal üründen 125’ine yaklaşık 3,7 milyon lira (200,00 dolar) para cezası verilirken, 1.392 kozmetik üründen 975’ine 15 milyon liranın üzerinde para cezası verildi.

Tehlikeli içeriklerinden dolayı imha edilen parfüm ve deodorant sayısı 24.716 oldu.

Resim temsili