Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pes artık! “İnek geğirmeleri” vergilendirilebilir

Yeni Zelanda hükümeti dün,

Yeni Zelanda hükümeti dün, iklim değişikliğiyle mücadele planının bir parçası olarak çiftlik hayvanlarının geğirme ve çişten yaptıkları sera gazlarının vergilendirilmesini önerdi.

Hükümet, çiftlik vergisinin dünyada bir ilk olacağını ve çiftçilerin iklim dostu ürünler için daha fazla ücret alarak maliyeti telafi edebilmeleri gerektiğini söyledi.

Ancak çiftçiler planı hızla kınadı. Endüstrinin ana lobi grubu olan Federe Çiftçiler, planın “küçük kasaba Yeni Zelanda’nın bağırsaklarını söküp atacağını” ve çiftliklerin ağaçların yerini alacağını söyledi.

Federe Çiftçiler Başkanı Andrew Hoggard, çiftçilerin gıda üretimini azaltmayacak bir emisyon azaltma planı üzerinde iki yıldan fazla bir süredir hükümetle birlikte çalışmaya çalıştıklarını söyledi.

Hoggard, “Planımız çiftçilerin çiftçilik yapmasını sağlamaktı” dedi. Bunun yerine, çiftçilerin çiftliklerini “o kadar hızlı satacaklarını” söyledi.

Muhafazakar ACT Partisi’nden muhalefet milletvekilleri, planın, tarımı gıda yapımında daha az verimli olan diğer ülkelere kaydırarak dünya çapındaki emisyonları gerçekten artıracağını söyledi.

Yeni Zelanda’nın tarım endüstrisi ekonomisi için hayati önem taşımaktadır . Çin’de bebek maması yapımında kullanılanlar da dahil olmak üzere süt ürünleri, ülkenin en büyük ihracat kazancıdır.

Kediniz Sizi Isırırsa, İşte Gerçek Anlamı
Kullanışlı Püf Noktaları
Yeni C5 Aircross SUV’u Keşfedin!
Citroen
tabu tarafından
Yeni Zelanda’da sadece 5 milyon insan var ama 10 milyon sığır ve süt sığırı ve 26 milyon koyun var.

Büyük ölçekli endüstri, sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısının çiftliklerden gelmesi nedeniyle Yeni Zelanda’yı sıra dışı hale getirdi.

Çiftlik hayvanları, gezegeni ısıtan gazlar, özellikle sığır geğirmelerinden metan ve idrarlarından nitröz oksit üretirler.

Yeni Zelanda’daki tartışma, çiftçiliğin çevre üzerindeki etkisi ve bazılarının hafifletme için gerekli olduğunu söylediği adımlar hakkında daha geniş bir küresel hesabın parçası.

Hollanda’da çiftçiler, hükümetin zararlı kirletici emisyonlarını azaltma tekliflerini protesto etmek için yollara saman balyaları döküyor ve yoğun otoyollarda traktörler kullanıyor.

Yeni Zelanda’da hükümet, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını azaltma ve ülkeyi karbon nötr hale getirme sözü verdi. Bu planın bir kısmı, çiftlik hayvanlarından kaynaklanan metan emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 10 ve 2030 yılına kadar yüzde 47’ye kadar azaltacağına dair bir taahhüt içeriyor. 2050.

Hükümetin önerdiği plana göre, çiftçiler 2025’te emisyonlar için ödeme yapmaya başlayacak ve fiyatlandırma henüz kesinleşmeyecek.

Başbakan Jacinda Ardern, önerilen çiftlik vergisinden toplanan tüm paranın, çiftçiler için yeni teknoloji, araştırma ve teşvik ödemelerini finanse etmek için sektöre geri konulacağını söyledi.

Ardern, “Yeni Zelandalı çiftçiler, dünyada tarımsal emisyonları azaltan ilk kişiler olacak ve en büyük ihracat pazarımızı, gıdalarının kökeni konusunda giderek daha fazla anlayışa sahip bir dünyaya getiren rekabet avantajı için konumlandıracak” dedi.

Tarım Bakanı Damien O’Connor bunun Yeni Zelanda ve çiftçileri için heyecan verici bir fırsat olduğunu söyledi.

O’Connor, “Çiftçiler, daha düzenli kuraklık ve sel ile iklim değişikliğinin etkisini şimdiden deneyimliyorlar” dedi.

“Tarımsal emisyonlara öncülük etmek hem çevre hem de ekonomimiz için iyidir.”

Liberal İşçi Partisi hükümetinin önerisi, 2003 yılında bir önceki İşçi Partisi hükümeti tarafından metan emisyonları için çiftlik hayvanlarının vergilendirilmesine ilişkin benzer ancak başarısız bir öneriye dayanıyor.

O zamanlar çiftçiler de bu fikre şiddetle karşı çıktılar ve siyasi muhalifler, metan emisyonlarının çoğu geğirmeden geldiği için bir “geğirme vergisi” teknik olarak daha doğru olsa da, “osuruk vergisi” olarak alay ettiler. Hükümet sonunda planı terk etti.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Ardern’in İşçi Partisi’nin popülaritesi düştü ve Ardern’in 2020’de tarihi oranlarda ezici bir zaferle ikinci bir dönem kazanmasından bu yana ana muhalefetteki Ulusal Parti’nin gerisine düştü.

Ardern hükümeti, Yeni Zelanda’da önemli bir siyasi etkiye sahip olan çiftçilerle teklif üzerinde anlaşma sağlayamazsa, ulus sandık başına döndüğünde gelecek yıl Ardern’in yeniden seçilmesini zorlaştırabilir.