Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TSK Türk askeri katar’da neden görevlendirilecek?

Son dakika haberi: Türkiye

Son dakika haberi: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 3 aylık bir aradan sonra yeni yasama yılı başladı. Meclis yoğun bir gündemle açılırken, TSK’nın “Dünya Kupası Kalkanı Harekatı” kapsamında Katar’da görevlendirilmesine ilişkin kararda önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre Katar önergesi Meclis Başkanlığına sunuldu. İşte son dakika haberlerinin tüm detayları…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gönderilen muhtırada, Katar’ın 21 Kasım-18 Aralık tarihleri ​​arasında 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapacağı belirtildi.

1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KATILIMI

Muhtırada, dünyanın dört bir yanından 1 milyondan fazla kişinin bu organizasyona katılmasının beklendiği belirtilirken, Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’nın Katar Silahlı Kuvvetleri ile ortaklaşa yürütüleceği belirtildi. Bu kapsamda düzenlenecek spor etkinliklerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için Katar hükümeti tarafından davet edilen ülkelerden unsurlar geliyor.

“Dünya Kupası Kalkanı Harekatı, 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için Katar ve katılımcı ülkeler tarafından Katar sınırları, kara ve deniz alanlarında başta terör olmak üzere çeşitli tehditlere karşı gerekli tedbirler ortaklaşa oluşturulacak” açıklamasında bulundu. , hava ve deniz yetki alanları.” Görev Gücü’nden alınarak yapılacaktır.” ifadesi kullanılmıştır.

Muhtırada, Katar hükümetinin dost ve müttefik ülkelerden harekat kapsamında silahlı kuvvet unsurları ile katkı sağlamasını talep ettiği, Türkiye’den de aynı kapsamda bir talepte bulunduğu ifade edildi:

“Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’na ülkemizin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Pakistan da askeri unsurlarıyla katkı sağlayacak. Siyasi, ekonomik, askeri ve diğer alanlarda geliştirdiğimiz istisnai işbirliğinin yanı sıra kültürel ve insani bağlar ve Körfez bölgesinin istikrar ve güvenliğinin tüm bölge için önemi göz önüne alındığında, Katar hükümetinin bahsi geçen talebine olumlu yanıt verilmesi faydalı olacaktır.”

Muhtırada, Dünya Kupası Kalkanı Harekatı kapsamında konuşlandırılacak TSK unsurlarının tüm görev süresi boyunca milli komuta altında olacağı belirtilirken, TSK unsurlarının kendi bünyesinde gerçekleştirebilecekleri faaliyetlere ilişkin bilgi verildi. harekatın kapsamı da milli komutanlık bünyesinde yapılacak bir değerlendirme ile gerçekleştirilecek.

Muhtırada, Katar’da Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin görevlendirilmesine ilişkin 7 Aralık 2021 tarihinde iki ülke arasında imzalanan “Büyük Ölçekli Örgütlerin Gerçekleştirilmesine Yönelik İşbirliği Niyet Mektubu”nun Uygulanmasına İlişkin Protokol yer alıyor. Dünya Kupası Kalkanı Operasyonuna katılım ve 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun güvenliği. Gereksinimlerle uyum ve bütünlük içinde olduğu kaydedildi.

6 AY DÖNEM

Türkiye ile Katar arasında 23 Mayıs 2007’de Askeri Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması, Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin 19 Aralık 2014’te Katar Topraklarında konuşlandırılması ve 28 Nisan’da Katar’da Türk Silahlı Kuvvetleri ile İşbirliği Anlaşması , 2016. Kuvvetlerin Sevk Edilmesine Dair Uygulama Anlaşması’nın imzalandığı belirtilen muhtırada şu ifadelere yer verildi:

“Bu şekilde oluşturulan güçlü sözleşme çerçevesi içerisinde kurulan Katar-Türkiye Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı faaliyetlerini sürdürmekte, Katar’ın kurumsal yetenek ve kabiliyetlerinin yanı sıra Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına katkı sağlamaya devam etmektedir. İki ülke halkları arasındaki güçlü dostluk ve kardeşlik bağları, Katar Devleti ile önemli bölgesel sorunların çözümüne yönelik mutabakatımız, Katar’daki karşılıklı destek ve dayanışmamız ışığında Katar ile ilişkilerimiz stratejik önemde değerlendirilmektedir. bölgesel ve uluslararası platformlar, terör ve benzeri tehditlerle mücadelede ortak kararlı duruşumuz.

Bu mülahazalarla, Türk Silahlı Kuvvetleri, Katar hükümetinin talep ettiği desteği sağlamak ve belirlenecek Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’na katılmak üzere Katar sınırları içinde ve Katar karasuları ve mücavir bölgelerde konuşlandırılacaktır. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir. Kuvvetlerin Cumhurbaşkanınca belirlenecek esaslar dahilinde kullanılması, risk ve tehditlerin ortadan kaldırılmasına yönelik her türlü tedbirin alınması ve gerekli düzenlemelerin yapılması hususunu bilginize arz ederim. Anayasanın 92 nci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanınca belirlenecek esaslara göre yapılmasına izin vermek, 6 ay süreyle izin vermek.