Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İçişleri bakanı: Mültecilerin yüzde 70’i güvenli bir şekilde eve dönmek istiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu , son çalışmaların Suriyeliler de dahil olmak üzere mültecilerin yaklaşık yüzde 70’inin güvenlik koşulları iyi sağlanırsa eve dönmeye istekli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Aylardır [mültecilerin dönüşü üzerine] toplantılar yapıyoruz: Kimler, hangi koşullarda evine dönebilir? Tahminimce bu yıl sonunda geri dönüşler başlayacak. Soylu, 18 Ağustos’ta NTV’ye verdiği röportajda, araştırmalara göre yüzde 70’i ‘Güvenli olursak eve dönmek istiyoruz’ diyor.

Türkiye’deki Suriyeli sayısının 3,6 milyon civarında olduğunu söyleyen Soylu, geçtiğimiz dönemde 517 bin Suriyelinin evlerine döndüğünü bildirdi.

“Güvenli, onurlu ve gönüllü dönüşün altyapısını hazırlıyoruz. Yaklaşık 1 milyon kişiye sosyal uyum kursları verildi. İdlib’de 62 bin briket ev inşa ettik. Bu rakam bu yıl sonunda 100 bine ulaşacak” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cerablus, Ezaz ve Tel Abyad bölgelerinin YPG teröristlerinden temizlenmesiyle en az 1 milyon Suriyelinin geri döneceğini söylediğini de hatırlattı.

Bakan, Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde briket evlerin yapımı için çalışmaların olduğunu belirterek, “Bir milyon Suriyelinin dönüşü için hazırlık yapıyoruz” dedi.

Hükümetin, güvenli dönüşleri için Türkiye’ye göç eden sivil toplum kuruluşları ve toplulukların temsilcileriyle görüşmelerde bulunduğunu söyledi. “Dünyada bu konu böyle işleniyor” Soylu, muhaliflerin vatandaşlık verilen Suriyelilerin bir sonraki seçimlerde oy kullanacağı yönündeki iddialarına ilişkin bir soru üzerine, Suriyeliler arasında oy kullanma hakkı olanların sayısının 152 bin civarında olduğunu söyledi. “Siyasi partilere seçmen listesi yılda iki kez verilmektedir. Bu bilgiler üzerinden kendi çalışmalarınızı yapabilirsiniz” dedi.

Soylu, YPG’yi siyasi ve askeri olarak desteklediği için ABD’ye yönelik eleştirilerini de yineleyerek, “ABD neden 3 yılda onlara 2 milyar dolar taahhüt etti?” dedi.