Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ermenistan Eylül’e kadar Karabağ’dan askerlerini çekecek

Ermenistan Salı günü yaptığı

Ermenistan Salı günü yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki çatışmaların ardından ilişkilerini normalleştirmeye çalışırken Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden askerlerini çekeceğini duyurdu.

2020 sonbaharında Kafkasya komşuları arasında altı hafta süren çatışmalar 6.500’den fazla can aldı ve Rus aracılığında ateşkesle sona erdi.

Anlaşmaya göre, Ermenistan on yıllardır işgal ettiği toprakların büyük bir kısmını devretti ve Rusya kırılgan ateşkesi denetlemek için yaklaşık 2.000 barış gücü askeri görevlendirdi.

Ermenistan güvenlik konseyi sekreteri Armen Grigoryan Salı günü devlet haber ajansı Armenpress’e verdiği demeçte, “Ermeni silahlı kuvvetlerinin birlikleri ateşkesin ardından Ermenistan’a geri dönüyor, süreç tamamlanmak üzere ve Eylül ayında sona erecek.”

Grigoryan, Karabağ’daki Rus barış güçlerinin oradaki etnik Ermeni nüfusun güvenliğini “garanti ettiğini” söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cuma günü Ermenilerin geri çekilmesinin çok yavaş olduğundan şikayet etti.

Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları, savaştan bu yana ilk doğrudan görüşmeleri için bu hafta sonu Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bir araya geldi.

Müzakerelerin, Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın AB arabuluculuğu altında Mayıs ayında vardıkları bir anlaşmaya dayanması bekleniyordu.

Aliyev ve Paşinyan, Nisan ve Mayıs aylarında Brüksel’de nadir görülen yüz yüze görüşmelerde bulundular.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bir sonraki toplantılarının Temmuz veya Ağustos aylarında yapılacağını söyledi.

24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, giderek yalnızlaşan Moskova, çatışmada birincil arabulucu olma statüsünü kaybetti.

Avrupa Birliği o zamandan beri barış görüşmeleri, sınırların sınırlandırılması ve ulaşım bağlantılarının yeniden açılmasını içeren Ermenistan-Azerbaycan normalleşme sürecine öncülük etti.