Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB, Rusya’ya muhtaç olmamak için Azerbaycan ile anlaşma imzaladı

Avrupa Komisyonu Pazartesi günü,

Avrupa Komisyonu Pazartesi günü, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Rus olmayan tedarikçiler ararken, birkaç yıl içinde doğal gaz ithalatını ikiye katlamak için Azerbaycan ile bir mutabakat zaptı imzaladı.

Anlaşma ile Azerbaycan, Güney Gaz Koridoru’nun 2027 yılına kadar Avrupa Birliği’ne yılda en az 20 milyar metreküp (bcm) teslimat yapma kapasitesini iki katına çıkarmayı taahhüt ediyor.

“AB, daha güvenilir enerji tedarikçilerine yöneliyor. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter’dan yaptığı açıklamada, bugün yeni bir anlaşma imzalamak için Azerbaycan’dayım.

Von der Leyen, “Bu yeni Mutabakat Zaptı ile, Rus fosil yakıtlarından uzaklaşma çabalarımızda kilit bir ortak olan Azerbaycan ile enerji işbirliğimizde yeni bir sayfa açıyoruz.” Dedi.

Hedefimiz: Birkaç yıl içinde Azerbaycan’dan AB’ye gaz sevkiyatını ikiye katlamak. Azerbaycan, arz güvenliğimiz ve iklim tarafsızlığına giden yolda çok önemli bir ortak olacak” dedi.

Komisyon, Azerbaycan’ın 2021’de 8,1 bcm’den AB’ye doğal gaz teslimatını 2022’de beklenen 12 bcm’ye çıkardığını söyledi.

Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçen boru hatlarıyla Avrupa’ya gaz sağlıyor.

Ziyaret öncesinde Avrupa Komisyonu, “Rusya’nın enerji kaynaklarını silahlandırmaya devam ettiği bir ortamda, enerji ithalatımızın çeşitlendirilmesi AB için bir önceliktir” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev geçen hafta “Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasında enerji güvenliği konusunda önemli bir belge imzalanacak” dedi.

Mayıs ayında AB liderleri, Ukrayna’daki askeri harekat üzerine Moskova’ya uyguladıkları benzeri görülmemiş yaptırımların bir parçası olarak Rusya’nın petrol ithalatını yıl sonuna kadar durdurmayı kabul etti.

Ancak blok, 2021’de AB’nin ihtiyacının yaklaşık %40’ını oluşturan 155 milyar metreküpe ulaşan Rus gazına kesin bir yasağı erteledi.