Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran, İsveç elçisini ‘siyasi’ karar nedeniyle çağırdı

Perşembe günü mahkeme, İran

Perşembe günü mahkeme, İran karşıtı terörist Mücahit-i Halk Örgütü’nün öne sürdüğü iddialara dayanarak Hamid Nuri hakkında mahkumiyet kararı verdi.

Press TV’nin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı cezayı “yasadışı ve uluslararası hukuk ilkelerine aykırı”, mahkemeyi “yetersiz” ve yasal işlemleri “yasadışı” olarak nitelendirdi.

Bakanlık, MKO’nun vahşetine işaret ederek, Nuri’nin 17.000 masum İranlıyı öldüren bir terörist grubun üyelerinin “içi boş ifadesine” dayanarak mahkum edildiğini söyledi.

Nuri’yi suçlayanlar, onun 1988’de MKO üyelerinin infazı ve işkencesine karıştığını iddia ediyor. Nouri iddiayı şiddetle reddetti.

Kasım 2019’da İsveç’e Stockholm Havalimanı’na vardığında tutuklandı ve hemen hapsedildi.

Günün erken saatlerinde Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani kararı “kabul edilemez” ve “siyasi” bularak reddetti.

Kanaani, “İran İslam Cumhuriyeti, Nuri aleyhindeki hukuka aykırı karar da dahil olmak üzere mahkemenin ifadesinin hükümlerini temelde reddediyor ve onları çarpıtılmış ve kabul edilemez buluyor” dedi. 

“Kararın bugünkü duyurusunun satırları arasında okunabilecek şey, İsveç yargı sisteminin, ülkede bir terörist tarikatın faaliyet göstermesine izin verdiği ve uluslararası sorumluluğunu ihlal ettiği için İran halkına hesap vermek yerine, terörü fiilen desteklemekte ve teşvik etmekte olduğudur. Terörle ayrım gözetmeksizin mücadele etmek.”

Nuri’nin davasının sadece siyasi bir önlem için bir bahane olduğu ve gerçek bir kanıttan yoksun olduğu ve herhangi bir yasal dayanağı olmadığı İran İslam Cumhuriyeti için çok açık” dedi.