Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rusya açıkladı: “Ukrayna ile İstanbul’daki hububat anlaşmasında ilerleme kaydedildi”

Rusya Dışişleri Bakanlığı bugün

Rusya Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın tahıl ihracatına ilişkin İstanbul’da yapılan dörtlü görüşmelerin “olası anlaşmalara” doğru ilerlemeye yol açtığını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Maria Zakharova, bu konuda dört taraf – Rusya, Ukrayna, BM ve Türkiye arasında önemli görüşmeler yapıldığını belirtti.

Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, “Taraflar, olası anlaşmalar için şu anda Rusya, Ukrayna ve Türkiye tarafından üzerinde çalışılan bazı unsurları formüle etmeyi başardılar” dedi.

Müzakereler daha sonra aynı formatta devam etmeli” dedi.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar dünkü toplantının ardından, görüşmelerin “olumlu ve yapıcı” geçtiğini ve tüm tarafların Ukrayna’dan tahıl ihracatını kolaylaştırmak için İstanbul’da bir koordinasyon merkezi kurma konusunda anlaştığını söyledi.

Katılımcıların, tahıl gemileri için taşıma yollarının güvenliği ve limanların giriş ve çıkışlarında ortak kontroller gibi teknik konularda ortak bir dil bulduklarını söyledi.

Akar, “Ukraynalı ve Rus yetkililer, detayları gözden geçirmek ve anlaşmayı resmileştirmek için belgeleri imzalamak için önümüzdeki hafta Türkiye’de tekrar bir araya gelecekler” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky de konuyla ilgili ilerleme kaydedildiğini doğrulayarak, çabalarından dolayı BM ve Türkiye’ye teşekkür etti.

Ayrıntıları önümüzdeki günlerde BM başkanı Antonio Guterres ile görüşeceklerini söyledi.

Guterres, Ukrayna’nın tahıl ihracatını kolaylaştırma anlaşmasını “insanların acılarını dindirmek ve dünya çapında açlığı hafifletmek için bir umut ışığı” olarak selamladı.

Ayrıca, anlaşmayı sonuçlandırmak için “artık daha fazla teknik çalışma yapılması gerektiğini” vurguladı.

“Ama momentum açık… Cesaretlendirildim.” İyimserim ama bu henüz tamamen bitmiş değil” dedi.

Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme

Basın toplantısında Zakharova, “Rusya, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme için mümkün olan tüm yardımı sunmaya hazırdır.” dedi.

Türk ve Ermeni temsilcilerin ilk toplantısının 14 Ocak’ta Moskova’da yapılmasıyla Rusya’nın normalleşme sürecinin başlatılmasında kilit rol oynadığını hatırlattı.

“Türk-Ermeni diyaloğunu desteklemeye devam etmeye ve mümkün olan her türlü yardımı yapmaya hazırız. Bunun bölgesel istikrar ve ekonomik refahın yararına olduğuna inanıyoruz” dedi.

NATO’nun son genişlemesiyle ilgili olarak Zakharova, Finlandiya ve İsveç’in girişi Baltık Denizi’nde tehditlere yol açarsa Rusya’nın gerekli tüm önlemleri alacağını vurguladı.