Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beklenenden daha büyük bir artış, ABD enflasyonunu 40 yılın yeni zirvesine taşıyor

Gaz, gıda ve kira

Gaz, gıda ve kira fiyatlarındaki artış, ABD enflasyonunu Haziran ayında yeni bir kırk yıllık zirveye fırlattı, hanehalklarını daha da baskı altına aldı ve muhtemelen daha yüksek borçlanma maliyetleriyle birlikte Federal Rezerv (Fed) tarafından başka bir büyük faiz artırımı için davayı kapattı.

Hükümet Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyatlarının bir önceki yıla göre %9,1 arttığını ve Mayıs ayındaki %8,6’lık artıştan 1981’den bu yana en büyük 12 aylık artışı kaydettiğini söyledi. Aylık bazda, fiyatlar Mayıs’tan Haziran’a %1,3 arttı, bu da fiyatların Nisan’dan Mayıs’a %1 artmasının ardından bir başka önemli artıştı.

Devam eden fiyat artışları, enflasyonun birçok aile üzerinde yarattığı acımasız etkinin altını çiziyor ve özellikle ihtiyaç giderlerinin ortalama gelirlerden çok daha hızlı artmasıyla birlikte. Düşük gelirli ve Siyahi ve Hispanik Amerikalılar, gelirlerinin orantısız bir kısmı barınma, ulaşım ve gıda gibi temel ihtiyaçlara gittiği için özellikle sert darbe aldı.

Bazı ekonomistler, enflasyonun kısa vadeli bir zirveye ulaştığını veya yaklaştığını umuyorlar. Örneğin, gaz fiyatları Haziran ortasında galonu 5 dolardan Salı günü ülke çapında ortalama 4,66 dolara düştü – hala bir yıl öncesine göre çok daha yüksek ama Temmuz ve muhtemelen enflasyonun yavaşlamasına yardımcı olabilecek bir düşüş. Ağustos.

Ayrıca nakliye maliyetleri ve emtia fiyatları düşmeye başladı. Ücret artışları yavaşladı. Ve anketler, Amerikalıların uzun vadede enflasyon beklentilerinin azaldığını gösteriyor – bu genellikle zaman içinde daha ılımlı fiyat artışlarına işaret eden bir eğilim.

burning banknotes

Ancak şimdilik, enflasyondaki amansız artış, tüketicilerin ekonomiye olan güveninde keskin bir düşüşe neden oldu, Başkan Joe Biden’ın onay notlarını düşürdü ve Kasım ayında yapılacak kongre seçimlerinde Demokratlar için büyük bir siyasi tehdit oluşturdu. Haziran ayında yapılan bir AP-NORC anketinde yetişkinlerin yüzde kırkı, enflasyonla mücadelenin bu yıl hükümetin en önemli önceliği olması gerektiğini düşündüklerini söylerken, Aralık ayında bunu söyleyen sadece %14’tü.

2020 pandemik durgunluğunun hemen ardından, Amerikalılar harcamalarını mobilya, ev aletleri ve egzersiz ekipmanı gibi ev eşyalarına odakladıkça, tedarik zincirleri boğuldu ve fiziksel mal fiyatları yükseldi. Ancak tüketici harcamaları yavaş yavaş mallardan tatil seyahatleri, restoranlar, yemekler, filmler, konserler ve spor etkinlikleri gibi hizmetlere doğru kaydığından, en yüksek fiyat artışlarından bazıları hizmetlerde meydana geldi.

Özellikle konut, ekonomideki en yüksek enflasyon oranlarından bazıları tarafından ele geçirildi ve birçokları için zorluklara neden oldu. Satılık ev kıtlığı, ipotek oranlarının da yükselmesiyle birlikte ev fiyatlarını fırladı.

Pek çok insanın evleri için piyasanın dışında fiyatlandırılması ve bunun yerine kiralamak istemesiyle birlikte, daire talebi, kira oranlarını makul seviyelerin ötesine taşıdı. Ulusal medyan ev fiyatı Mayıs ayında bir önceki yıla göre %14,8 artarak 407.600$’a yükseldi. Ulusal Emlakçılar Birliği’ne göre, 1999 verilerine göre bu tüm zamanların en yüksek seviyesi.

100 us dollar bill

Yüksek enflasyonun ısrarı, fiyat artışlarını yavaşlatmak için 1980’lerin sonlarından bu yana en hızlı faiz artırımları serisiyle meşgul olan Başkan Jerome Powell ve diğer Fed yetkililerini sinirlendirdi. Merkez bankasının, geçen ay yaptığı gibi, bu ayın sonunda kilit kısa vadeli faiz oranını bir puanın dörtte üçü oranında artırması ve potansiyel olarak daha büyük oran artışlarının takip etmesi bekleniyor.

Powell, merkez bankasının faiz artırımlarını geri çevirmeden önce enflasyonun yavaşladığına dair “zorlayıcı kanıtlar” görmek istediğini vurguladı. Powell, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, bu tür kanıtların bir “düşen aylık enflasyon okumaları dizisi” olması gerektiğini söyledi.

Pek çok ekonomist, Fed’in enflasyonu düşürme çabasının, ekonomi bazı önlemlerle yavaşlarken bile, Fed’in çok agresif bir şekilde kredileri sıkılaştırmasına neden olacağından endişe ediyor. Çok daha yüksek borçlanma maliyetleri, potansiyel olarak gelecek yıla kadar bir durgunluğu tetikleyebilir.

Tüketiciler harcamalarını geri çekmeye başladı, ipotek oranları yükseldikçe ve Mayıs ayında fabrika üretimi düştükçe ev satışları düşüyor. Yine de istikrarlı bir şekilde sağlam iş büyümesi, yakın bir durgunluk belirtisi olmadan hala genişleyen bir ekonomiye işaret ediyor.

Enflasyonun bu yıl içinde yavaşlaması muhtemel olsa da, ne kadar olduğu belli değil. Petrol fiyatları Salı günü yaklaşık 96 dolara düştü. Bakır gibi metaller de dahil olmak üzere diğer emtialar da, çoğunlukla hem Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hem de Avrupa’daki durgunluk korkuları nedeniyle daha ucuz hale geldi.

Amerika’nın en büyük uluslararası nakliye masrafları olan Los Angeles Limanı ve Long Beach’te daha az gemi mahsur kaldı. Inflation Insights’ın kurucusu Omair Sharif’e göre, toptan gaz fiyatları galon başına yaklaşık 3,40 dolara düştü, bu da perakende fiyatlarının Ağustos ayına kadar 4,20 dolara kadar düşebileceğini gösteriyor.

Toptan kullanılmış araba fiyatları da düşüyor, bu da önümüzdeki aylarda ikinci el araba fiyatlarının düşeceğine işaret ediyor.

Yine de, başta apartman kiraları olmak üzere birçok öğenin fiyatı hala yükseliyor. Emlak komisyoncusu Redfin’e göre, yeni kiralamaların ortalama maliyeti geçen yıl %14 artarak ayda ortalama 2.016 dolara yükseldi.

Hükümetin enflasyon endeksi ile ölçülen kiralar, mevcut kiralamalar dahil tüm kiraları içerdiğinden daha yavaş yükseldi. Ancak ekonomistler, yeni kiralamaların artan maliyetinin hükümetin enflasyon ölçüsünü önümüzdeki aylarda daha yükseğe göndermesini bekliyor.

Yurtdışında da enflasyon yükseldi. Mayıs ayında Birleşik Krallık’ta %9.1’e ulaştı ve çoğunlukla yüksek gaz ve gıda fiyatları nedeniyle kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Euro bölgesinin 19 ülkesinde yıllık enflasyon, Mayıs ayında kaydedilen %8,1’i geçerek Haziran ayında %8,6’ya ulaştı. Enflasyon, euro için kayıt tutmanın 1997’de başlamasından bu yana en yüksek seviyesinde.