Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu cihazlar kapalıyken bile elektrik tüketir! Fazla elektrik ödemeyin

Elektrik faturalarındaki zamlar nedeniyle

Elektrik faturalarındaki zamlar nedeniyle vatandaşlar elektrikten tasarruf etmenin yollarını aramaya başladı. Bu tasarrufun en kolay yolu, elektrik tüketen cihazları kapalıyken dahi tespit etmektir. Bu tür elektronik cihazlar, elektrik faturasının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Bu nedenle kapalı ama fişe takılı cihazları tespit etmek, elektrik faturanızdan tasarruf etmenin en kolay yollarından biridir. Bu yazımızda kapalı olduğu halde elektrik tüketen cihazlardan bahsettik. Gelin hep birlikte bu cihazlara bir göz atalım.

Elektrik faturalarındaki artış ne kadar oldu?

Türkiye’de elektrik faturalarında geçen yıl yüzde 52’den yüzde 130’a değişen zam uygulanmaya başlandı. Bu zamlarla birlikte elektrik faturaları çok yükselmeye başladı ve vatandaşın cebi bu yüzden yanıyor. Elektrik faturalarının bu kadar yüksek olması dar gelirli aileler için büyük bir sorun. Ancak elektrik faturasının yaklaşık yüzde 25’ine tekabül edecek bu tasarruf ile elektrik faturasını öderken bir nebze olsun rahatlamış olacaksınız.

person holding white Android smartphone in white shirt

Bu cihazlar kapalıyken bile elektrik tüketir.

Evlerimizde kullandığımız birçok elektronik cihaz, kullanmasak da fişe takılı olduğu için elektrik tüketmeye devam ediyor. Uzmanlar bu tür cihazları vampir cihazları olarak adlandırıyor. Vampir gibi elektriği emen bu cihazlar, boştayken bile sürekli elektrik tükettiğinden elektrik faturaları buna göre daha yüksektir.

Kapatıldığında bile elektrik tüketen elektronik cihazlar denilince akla ilk olarak yeni nesil akıllı televizyonlar geliyor. Bu tür akıllı televizyonlar uyku modunda olsalar bile elektrik tüketmeye devam ediyor. Ayrıca şarj cihazları elektrik faturalarının en büyük düşmanıdır. Çünkü şarj cihazları fişe takılı olduğu sürece ister telefon şarj etsin ister etmesin sürekli elektrik tüketecektir. Alışkanlık olarak şarj cihazlarımızı her zaman prizde bırakırız. Ancak bu alışkanlık elektrik faturaları için oldukça sakıncalıdır.

silhouette photo of person holding smartphone

Uzmanların açıklamalarına göre, tek bir elektrikli cihazın kapalı konumda tüketeceği elektrik yükünün çok fazla olmayacağını vurguluyorlar. Ancak yıllık bazda baktığımızda bu tür vampir cihazların tükettiği elektriğin çok fazla olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla yapacağımız bu tasarrufla yıllık bazda elektrik faturalarında yüzlerce lira tasarruf edebiliyoruz.

Saati gösteren fırınlar, fişe takılı olan mikrodalgalar gibi anlık olarak kullanmadığımız elektronik cihazların fişe takıldığında elektrik tükettiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu tür cihazlarda trafolar sürekli elektrik tüketir. Ancak bu tip elektrikli aletleri ve yukarıda saydığımız diğer elektrikli aletleri kullanmadığımız zamanlarda fişten çekersek yılda yüzlerce lira elektrik faturası tasarrufu sağlayabiliriz.

time lapse photography of square containers at night

Bu tür elektronik cihazları tek tek incelediğimizde çok fazla elektrik tüketmediklerini söyleyebiliriz. Ancak hepimizin evinde en az 5 vampir cihazı var. Bu nedenle bu tür elektrikli cihazları kullanmadığımız zamanlarda mutlaka fişten çekmeliyiz. Bu sayede yıllık elektrik faturası giderlerimizde büyük düşüşler yaşayabiliriz. Yıllık bazda bakıldığında yüzde 25’lik bir düşüş kötü bir rakam değil.