Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Konut fiyatlarında artış durmuyor! Kiralık oda fiyatları 3 bin liradan başlıyor

Hayat pahalılığına karşı yürüttüğü

Hayat pahalılığına karşı yürüttüğü eylemlerle tanınan Uzak Duruyamıyoruz Platformu, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde konut fiyatlarındaki artışa ilişkin bir rapor yayınladı.

Önümüze Geçemiyoruz platformunun hazırladığı Kadıköy Haziran Kiralık Konut Raporu kira artışlarına dikkat çekti.

ORTALAMA KİRA 19 BİN TL

Bir internet sitesindeki ilanların karşılaştırıldığı rapora göre, Kadıköy ilçesinde Haziran ayı kiralık ilanlarının ortalaması 19 bin 438 TL oldu. 20 bin TL ve altı reklamların ortalaması ise 12 bin 892 TL.

“Üstesinden Gelemeyiz” platformu tarafından yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Haziran ayında kiracılarla ilgili en önemli gelişme, Borçlar Kanunu’nda yapılan geçici düzenleme ile 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek konutlara ilişkin kira sözleşmelerindeki artış oranının yüzde 25’i geçememesi oldu. Bu kararla mevcut kiracıların enflasyondaki artıştan korunması hedeflendi.

AKP hükümetinin 20 yıllık konut politikaları sonucunda yaşanan bu büyük konut krizinin bu tedbirlerle çözülemeyeceği aşikardır. Yüzde 25 zam sınırının ardından ev sahiplerinin kayıt dışı zam gibi başka çözümlere başvurduğu haberleri gelmeye başladı. Bu kararın ardından ev sahiplerinin mevcut kiracılarını tahliye etme eğilimleri de arttı. Kiracıların haksız tahliyelere karşı acilen korunması gerekiyor.”

Atılması gereken adımlar konusunda da önerilerde bulunan raporda, “Tek başına geçici çözümlerle alınacak kısa vadeli çözümler, bütünleşik toplu konut politikalarıyla bir an önce desteklenmelidir. Aksi takdirde bu adımlar krizi daha da kötüleşecek bir noktaya getirebilir. İhtiyaçlara yönelik sosyal konut üretilmeden, inşaat ve kiraya dayalı konut politikalarından vazgeçilmeden, temel bir insan hakkı olan konutun bir yatırım aracı olmaktan çıkarılmasıyla konut sorunu çözülemez.

‘4 BİN TL ALTINDA 1 DAİRE 1+0 BAHÇE KATI’

Araştırmada Kadıköy ilçesinde 4 bin TL altı tek dairenin 3750 TL fiyatla 1+0 daire ve 30m2 bahçe katı daire olduğu belirtildi. Haziran ayında asgari ücrete (4253 TL) bakıldığında ise asgari ücretin altında sadece 2 dairenin bulunduğu belirtildi.

Temmuz ayı itibarıyla açıklanan 5500 TL asgari ücrete göre sadece 13 daire ilanı olduğu bildirildi. Asgari ücret artışının tam zamanlı bir asgari ücretlinin maaşının tamamıyla bile tek başına daire sahibi olmasına yardımcı olmadığı vurgulandı.

Araştırmada, Nisan ayında 8 bin TL ve altı ilan sayısının 135 olduğu, Mayıs ayında ise yüzde 35 azalarak 88 ilana düştüğü belirtildi. Haziran ayı itibarıyla bu sayının 83’e düştüğü bildirildi. 5 bin TL ve altı için sadece 11 kiralık daire olduğu açıklandı.

KİRALIK ODA 3 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Öğrencilerin de yaşamayı tercih ettiği Kadıköy’deki barınma sorununa dikkat çeken raporda, “Kiralık daire fiyatlarındaki artış nedeniyle kiralık oda veya paylaşımlı daire arayanlar için durum pek iç açıcı değil. Kiralık oda ve paylaşımlı daire ilanları 3 bin TL’den başlıyor ve yükseliyor” dedi.