Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EYT’de bu formül çıkarsa yaşa bakılmadan emekli olunabilecek

Milyonlarca EYT üyesinin heyecanlı

Milyonlarca EYT üyesinin heyecanlı beklentisi değişiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT yönetmeliği ile ilgili yıl sonuna işaret ederek, Türkiye’deki işçilerin hiç endişelenmemesi gerektiğini ve EYT’nin çözülmesi gereken dosya ve şeylerden biri olduğunu açıkladı. Emekliliğe sıkışanların durumu için de alternatif çözümler masada. 2022 yılı sonuna kadar çözülmesi gereken EYT’nin kapsam ve koşulları belirlenecek ve ardından maliyet analizi yapılacak. Öne çıkan formüllerden biri, yaşa bakılmaksızın prim ödeme gün sayısının öne çıktığı modeldir.

EYT İÇİN MASADA 3 FORMÜL VAR

Emeklilik yaşına gelenler için prim, yıl ve yıpranmaya dayalı formüller üzerinde çalışmalar devam ediyor. Öncelikli olarak sözleşmeli personelin kadro sorunları çözülecek, ardından Yaşlı Emeklilik komisyonu kurulacak. Emekli olabilecek yaşta olanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve halen emekli olamayanlardan oluşmaktadır. EYT komisyonu, bu tarihten önce çalışmış ancak emekli olmamış herkes dahil olmak üzere model önerilerini değerlendirecek. Primleri yeterli olmayanlar için işten emekli olma, kısmi erken yaşlılık aylığı, aralıklı erken emeklilik gibi seçenekler kamu, vakıflar ve sandıklar aracılığıyla değerlendirilecek. Komisyonun çalışmaları Ekim ayına kadar tamamlaması bekleniyor.

EYT düzenlemesine ilişkin TRT Haber’e değerlendirmede bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, “Önümüzdeki dönemde prim yaşı şartının düşürülüp düşürülmeyeceğini, prim ödeme gün sayısında kolaylıklar olup olmayacağını göreceğiz. “. Yaş indirimi beklentisinin olabileceğini söyleyen Zengin, 10 yıllık emekliliği olanların belli bir yıla indirilme ihtimalinin yüksek olduğunu, prim ödeme gün sayısının ön planda olduğu modellerin olduğunu, emekli olanlarda ise emekliliğin ön planda olduğunu söyledi. 7.200 veya 9.000 gün prim ödeyerek yaşa bakılmaksızın emekli olunabilir.

EYT YÖNETMELİĞİNE KİMLER DAHİL OLACAK?

Muhtemel EYT düzenlemesi, emeklilik sigortası primlerini 8 Eylül 1999 tarihinden önce ödemeye başlayan ve toplam 15 yıllık çalışma süresi ile 3600 prim gününü tamamlayan ancak emekli olmak için yaş sınırını bekleyenleri kapsayacaktır. 8 Eylül 1999 tarihinden önceki şartları yerine getirenlere emeklilik hakkı verilmesi halinde, prim günü ve sigortalılık süresi kriterlerini sağlayanlar, yaşına bakılmaksızın emekli olabilecekler.