Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurban Etini Yıkamadan Muhafaza Edin! İşte Sebebi…

Kurban Bayramı İslam dünyası

Kurban Bayramı İslam dünyası için büyük yeri olan ibadetlerden biri olan kurban kesimi de yaklaşıyor. Et bölündükten sonra bir diğer önemli kısım olan kalan etin muhafaza edilmesi ön plana çıkıyor. Hem saklama hem de tüketim açısından daha dikkatli olunması gereken kurban etlerini normal şartlarda alınan et miktarından fazla olduğu için saklamazsanız etin bozulmasına neden olabilirsiniz.

Kurban eti nasıl muhafaza edilmelidir?

Kurban eti yemeden önce bilmeniz ve uygulamanız gereken bazı durumlar vardır. Yapılacak ilk şey, yanlış eti kesilir kesilmez pişirmektir. Eti doğrudan sıcak halde pişirmek yerine belirli bir süre bekletmek daha sağlıklı ve lezzetli et tüketimini sağlayacaktır. Ayrıca kurban etinin muhafazası için kullanmanız gereken yöntemler de bulunmaktadır. Normal bir et gibi doğrudan depolanmayan kurban etini daha iyi muhafaza edebilmek için kurban etini muhafaza etme yöntemleri şu şekildedir:

Önce kurban eti soğutun

Kurban eti, hayvandan sıcak bir şekilde alınan ve aynı zamanda yeni kesilmiş bir et olduğu için öncelikle kurban etini hava geçirmez bir poşette buzdolabında birkaç dakika saklamanız gerekir. Normal soğuk koşullarda saatlerce sürer ve bu şekilde sıcakta yaşayan bakterilerden kurtulmanız ve etin sıcaklığını düşürmeniz gerekir. . Bu işlemi 4-5 saat kullanmak etin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Kurban etini küçük torbalarda saklayın

Kurban etini korumak için seçtiğiniz boyut da önemlidir. Öncelikle kurban etlerini küçük torbalara bölüp bu torbaların ağızlarını hava almayacak şekilde kapatın. Ardından her küçük poşeti dondurucuya koyun ve kullanana kadar orada bırakın. Eti büyük parçalar halinde veya tek torbada tutmak bozulmayı hızlandıracaktır. Ancak bu şekilde bir et poşetinde bozulma olsa bile bu bozulma diğerlerine ulaşmaz.

Yıkamadan saklayın

Kurban eti steril bir ortamda kesilmelidir. Daha sonra bu et yıkanmaktan korunmalıdır. Kurban etinin yıkanıp ıslak tutulması sudan alacağı nem ile bakterilerin çok daha hızlı çoğalmasına neden olacaktır. Bu nedenle kurban etleri direkt olarak steril bir şekilde paketlenmeli ve su ile temas etmeden saklanmalıdır. Etin içindeki bakterilerin hızla çoğalması hem etin daha hızlı bozulmasına hem de sağlığınıza zarar vermesine neden olacaktır.

İLGİLİ MADDE 5 Kurban rostosunu yumuşatmanın püf noktaları! Bu kurban rostosu çok lezzetli olacak.
Kavurduktan sonra da saklayabilirsiniz.
Kurban etini çiğ olarak saklayabileceğiniz gibi bu etleri kavurduktan sonra da saklayabilirsiniz. Bu sayede yüksek ısıda pişirilen etlerde bakteri oluşmayacak ve steril bir şekilde saklanırsa siz kullanana kadar et çok daha sağlıklı kalacaktır. Ancak bu noktada çok fazla su kullanılması etin bozulmasını hızlandırabilir.

 

Kurban etini çok uzun süre bırakmayın
Daha sağlıklı bir et tüketimi için kurban etinin uzun süre bekletilmemesi çok önemlidir. Depolama yöntemleri ile ömrü uzatılabilir ancak eti en sağlıklı haliyle tüketmek için dondurucuda veya buzdolabında çok uzun süre tutmak etin zamanla daha zararlı hale gelmesine neden olacaktır. Doğru saklama yöntemi ile eti kullanmadan önce yaklaşık iki hafta buzlukta saklayabilir ve ilk günkü kadar taze pişirip yiyebilirsiniz.

Eti daha iyi dondurmak için torbalarda boşluk bırakın
Kurban eti saklarken, etin daha iyi donması ve daha taze kalması için kullanacağınız poşetleri tamamen doldurmayın. Bunun yerine poşetlerin ağzında küçük bir boşluk bırakın ve poşetleri bu şekilde kilitleyin. Bu sayede etin her tarafı eşit şekilde donacak ve çok daha sonra bozulmalar oluşacaktır.