Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Patent başvuru serüveni” Patent başvurusu için gerekli evraklar

Patent başvurusu yapmak isteyenlerin

Patent başvurusu yapmak isteyenlerin Türk Patent Enstitüsü’ne başvurmaları gerekmektedir. Türk Patent Enstitüsü’ne başvurabilmek için başvuru yapmak isteyen kişinin öncelikle bir dilekçe doldurması gerekmektedir. Dilekçe doldurulduktan sonra başvuru için talep edilen ücret ödenir. Bu ödeme yapıldıktan sonra başvuru dilekçesi ile birlikte talep edilen ödemenin yapıldığına dair dekont patent başvurusu olarak Türk Patent Enstitüsüne gönderilir.

Patent Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Patent başvurusu için gerekli belgeler başvuru sırasında sunulmalıdır. Buna göre patent başvuru aşamasında sunulacak belgeler öncelikle başvuru için yazılmış bir dilekçedir. Başvuru, bu dilekçe ve talep edilen ödemenin yapıldığını gösteren dekont ile birlikte sunulurken, patent için başvurulan buluşa ilişkin açıklamayı içeren bir şartname hazırlanmalıdır. Buluşun istemleri beyan edilmelidir. Başvuru sahibinin, patenti talep edilen buluşun teknik resimlerini ve özetini sunması gerekmektedir.

Patent başvurusunda bulunan, buluş sahibini de belirtmelidir. Ayrıca, gerçek ve tüzel kişiler tarafından başvuru yapılabilir. Gerçek ve tüzel kişiler de ortak başvuru adı altında buluş başvurusunda bulunabilirler.

Patent Başvuru Aşamaları Nelerdir?

Patent başvuru aşamaları, başvuru yapıldıktan sonra başvurunun incelenmesi ile başlar. Başvuruya engel bir durum yoksa formda inceleme aşaması yapılır. Bir araştırma raporu yazılır ve bu araştırma raporu yayınlanır. İşlem sırasında herhangi bir engel veya sorun yoksa patent verilir. Bu aşamada patent sahibi için patentin geçerlilik süresi belirlenir.

Patent başvuru dilekçesi bir patent şartnamesini içermelidir. Daha sonra başvuruda eksik veya yanlış bilgi varsa Türk Patent Enstitüsü başvuru sahibine başvuru için bir belge gönderir. Bu belgede uygulamaya ilişkin eksiklik veya yanlışlık olup olmadığını belirtir. Eksik veya yanlış olması durumunda Türk Patent Enstitüsü bu belgeyi başvuru sonrasında başvuru sahibine gönderir. Bu başvurudan sonra başvuru sahibinden araştırma ücretlerini 15 aylık bir süre içinde ödemesi istenir ve sürecin devamı için belirlenen süre içinde ödeme yapılması gerekir. Araştırma talebinin kabulü ile belirlenen süre içerisinde araştırma sonuçlandırılır ve araştırma raporu Türk Patent Enstitüsü tarafından başvuru sahibine sunulur.

Patent Başvurusunda Patent Vekili Kullanılır mı?

Patent başvurusu yaparken patent vekili kullanmak mümkündür. Ancak bu patent başvurusu sırasında başvuru sahibinin hak kaybına uğramaması için bu vekilin kullanımında profesyonel olan kişilerin tercih etmesi gerekmektedir. Bu işlem, vekil siciline kayıtlı olan vekiller tarafından yapılır.