Dünyaca ünlü pizza markası Domino’s, uzmanların gelecekte otonom teknolojinin sahne arkasında, örneğin depolarda teslimat sektöründen daha büyük bir rol oynayacağına inandıkları için bir dağıtım robotu deniyor. Şirkete göre müşteriler robota iyi tepki veriyor.
Robot, Almanya’nın başkentindeki bir pilot projenin parçası. Dört sensör ve birkaç kamera, araca 360 derecelik bir görüş sağlıyor. Robot, insanların, bebek arabalarının veya köpeklerin yoluna çıktığını algılar ve ardından hızını düşürür veya tamamen durur.
Robot alışılmadık bir manzara ve yoldan geçenler telefonlarıyla fotoğraf çekmek için duruyor. Çoğu güler ve meraklıdır, diğerleri ise sinirli görünür.
Çocuğunun elini tutan bir anne yana atlıyor ve bir kavşakta cihaz kendisine doğru geldiğinde ürkmüş görünüyor.
Ancak, droidden korkmanıza gerek yok. Siparişleri tamamen özerk olarak teslim edebilirken, Berlin şehri tarafından verilen lisans, teslimat robotlarını kullanan şirketleri, bir insanın her zaman hazır olmasını ve uzaktan kumanda ile devralmasını sağlamak için zorunlu kılıyor.
Bu arada, Berlin’deki bir ofiste ikinci bir çalışan oturuyor, pizza dağıtım robotunun hareketlerini her zaman izliyor ve gerekirse müdahale etmeye hazır.
Robotun teslimat hizmeti pazarındaki personel darboğazlarına bir çözüm olması gerektiği düşünüldüğünde, bu çaba için gereken insan aktör sayısı oldukça fazladır.
Ancak, test projesini denetleyen Kathrin Rezac, birkaç hafta sürecek olan denemenin öncelikle veri ve deneyim toplamakla ilgili olduğunu söylüyor.
Robot, yazılım başlangıcı Teraki tarafından üretildi ve teknoloji, otonom otomobillerde kullanılanla aynı.
Teraki CEO’su Daniel Richart, “Kısa bir süre sonra, bir çalışan aynı anda birçok robotu uzaktan gözlemleyebilecek ve kontrol edebilecek” diyor.
Pizzalar veya paketler için, teslimat robotları veya dronlarla pilot projeler yıllardır var.
Çevrimiçi perakendeci Amazon ve lojistik şirketi DHL de dahil olmak üzere birçok endüstri devi denemeler gerçekleştirirken, Hollandalı teslimat şirketi Just Eat Takeaway, Hollanda ve İrlanda’da teslimat dronlarının kullanımını test ediyor.
Yine de, bu tür teknolojinin geniş ölçekli kullanımı daha yakın görünmüyor.
Alman bakkaliye teslimatı girişimi Flink’in sözcüsü Boris Radke, “On yıl önce bununla ilgili büyük bir basın açıklaması yapıldı” diyor. “Ve bugün teslimatta nerede olduğumuza bakarsanız: hiçbir yere yakın değil. Gerçek personel, teslimatlar için açık ara en iyi çözüm olmaya devam ediyor.”
Domino’nun pizza robotu sınırlamalarla geliyor. Örneğin, müşterinin kapısına ulaştığında yiyeceklerin soğuk olmaması için yalnızca restoranın dar bir yarıçapında teslimat yapabilir.
Ayrıca üst kata çıkamaz ve yalnızca bir binanın ön kapısına teslimat yapabilir, binanın arka tarafında altıncı katta yaşayıp yaşamadığınızı bilmek önemlidir.
Son olarak, Teraki patronu Richart’ın sadece 54.000 $’ın altında olduğunu söyleyeceği her bir robotun fiyatı var.
Domino’dan Rezac, buna rağmen halk arasında robot teslimatına olan ilginin yüksek olduğunu söylüyor. “Müşterilere çevrimiçi sipariş verdiklerinde bir seçenek sunuyoruz ve birçoğu robotu tercih ediyor. Birçoğu onu denemek için can atıyor” diyor.
Teknolojinin şirkette genel olarak kullanılıp kullanılmayacağı ve ne zaman kullanılacağı açık bir soru olmaya devam ediyor. Somut bir zaman çizelgesi yok.
Otonom teknoloji söz konusu olduğunda, özellikle depoları veya lojistik yapıları olan şirketler, teslimat seçeneğine daha az ve perde arkasında devam eden süreçlere daha fazla bakıyor.
Örneğin DHL, kartonları paketlemek ve forkliftleri sürmek için kullanıldığı depolarında öncelikle otonom teknolojiyi kullanır.
Bu nedenle, pizza robotlarının veya teslimat dronlarının gelip kapı zilinizi çalması muhtemelen biraz zaman alacaktır.