Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazar Denizi, rüzgar enerjisi potansiyeli açısından dünyada ikinci sırada yer alıyor

Azerbaycan, yenilenebilir enerji kaynaklarının

Azerbaycan, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik kurulu gücündeki payını 2030 yılına kadar yüzde 16,5’ten yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor. Ülkenin güneşli ve rüzgarlı günlerinin çok olması, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi için sayısız fırsat yaratıyor. Bu bağlamda Hazar Denizi’nden bahsetmeye değer.

Hazar Denizi sadece petrol ve gaz kaynaklarıyla değil, aynı zamanda temiz, alternatif enerji kaynaklarıyla da ünlüdür. Denizin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyeli, diğer alternatif kaynaklar açısından Azerbaycan’ın toplam enerji potansiyelinden çok daha fazladır. 157 GW olarak tahmin edilen elektrik üretimi için büyük rüzgar enerjisi potansiyeline sahiptir. Böylece deniz, rüzgar enerjisi potansiyeli açısından dünyada ikinci sırada yer almaktadır.

Hazar Denizi’nin zengin enerji kaynakları, sadece hidrokarbon endüstrisinin değil, yeşil enerji sektörünün de gelişimi için önemli bir kaynaktır.

Bu yılın başlarında, Azerbaycan ve Dünya Bankası ülkenin açık deniz rüzgar yol haritasının bir ön taslağını tartıştı. Azerbaycan’ın Hazar Denizi sektöründeki geniş rüzgar enerjisi potansiyelini kullanmak için çeşitli senaryoları tartıştılar. Yol haritası, bu alana özel yatırımları çekmeye ve gelecekte enerji ihracatını artırmaya yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda, bu yılın Nisan ayında, Azerbaycan ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC), açık deniz rüzgar enerjisi kaynaklarının kullanımında işbirliği konusunda bir mutabakat zaptı imzaladı. Memoranduma göre, IFC ile işbirliği, başlangıçta Azerbaycan’daki açık deniz rüzgar enerjisi potansiyelinin bir değerlendirmesini ve yol haritasının geliştirilmesini öngörüyor. Sonraki aşamalarda ilgili offshore projelerine ilişkin ihale yönetimi, özel sektör ile ortaklıkların tanımlanması ve yardımcı yatırımların hayata geçirilmesi öngörülmektedir.

Hem WB hem de IFC, denizde rüzgar enerjisinin gelişimini desteklemeye ve yatırımcıları bu alana çekmeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Ayrıca, bu ayın başlarında Bakü Enerji Haftası’nın oturum aralarında, Azerbaycan Enerji Bakanlığı ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Masdar şirketi, offshore 2 GW entegre rüzgar ve enerji hidrojeninin değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve uygulanması konusunda bir uygulama anlaşması imzaladı. Anlaşma, üretim ve ihracat amaçları, karbonsuzlaştırma, hidrojen üretimi ve ihracat için rüzgar enerjisi oluşturmaya yönelik karmaşık önlemleri içeriyor.

Coğrafi olarak bir deniz değil, 371.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan dünyanın en büyük gölü olduğunu belirtmekte fayda var. Kuzeyden doğuya Kazakistan, kuzeyden batıya Rusya, güneybatıdan Azerbaycan, güneyden İran ve doğu kıyısının güney kısımlarında komşu köşeler ve Türkmenistan ile çevrilidir.

2018’de Hazar Denizi’nin yasal statüsü nihayet doğrulandı. Ağustos 2018’deki Aktau konferansında Hazar Denizi’ne kıyısı olan devletler, Hazar Denizi’nin statüsüne ilişkin bir anlaşmayı onayladılar. Zengin doğal kaynakları nedeniyle kıyı devletleri anlaşma yapmakta zorlandılar. Anlaşma 2018’de imzalanmasına rağmen, İran’ın uzun onay süreci nedeniyle henüz yürürlükte değil.

Ülkenin yenilenebilir enerji potansiyelinin, 3.000 MW rüzgar enerjisi, 23.040 MW güneş enerjisi, 380 MW biyoenerji potansiyeli ve 520 MW dağ nehir potansiyeli olmak üzere 26.940 MW olduğu tahmin edilmektedir.