Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyanet Acil Durumlarda Kefen Olarak Ceset Torbalarının Câiz Olduğuna Dair Fetva Verdi

Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı

Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz günlerde kefenlerin bulunmadığı deprem bölgelerinde ceset torbaları ile defnedilmesinin caiz olduğuna dair bir fetva yayınladı.

İslami öğretilere göre, ölünün kefenlenmesi cemaatin bir farzı (farz-ı kifâye) olarak kabul edilir ve tipik olarak, erkekler için üç, kadınlar için beş parça bezle örtmeyi içerir. Ancak kefen mevcut değilse, vücudu tamamen kapatacak herhangi bir bez kefen kabul edilebilir.

Cenazenin kefenlenmesi, Müslümanların üzerine farz-ı kifâyedir. Bilindiği gibi kefenleme normal şartlar altında erkekler için üç parça; kadınlar için de beş parça bez ile yapılır. Buna yetecek kefen örtüsü bulunamaması halinde kefenleme, erkekler için iki parça; kadınlar için de üç parça bez ile yapılır. Bunların da bulunamaması halinde vücudun bütününü örtecek bir bez kefen için yeterli olur. (Müslim, Cenâiz, 44). Bu durumda kadın ve erkeğin kefenlenmesi arasında fark yoktur. Bununla birlikte kefen, bez vb. malzemenin bulunamaması veya farklı sebeplerle kullanılamaması durumunda ceset torbasının kefen sayılarak cenazenin defnedilmesi de caizdir.

Kefenlerin hazır bulunamadığı doğal afet veya diğer acil durumlarda, Diyanet’ten alınan fetvada ceset torbasının kefen olarak kullanılmasının caiz olduğuna açıklık getirilmiştir.

Bu fetvanın yayınlanması, zor ve zorlu koşullarda bile dini yükümlülükleri yerine getirmenin öneminin zamanında hatırlatılmasıdır.

Diyanet’in bu fetvası, doğal afetler ve diğer acil durumlardan etkilenenler için değerli bir kaynak görevi görüyor ve bu gibi durumlarda yapılması gerekenler konusunda net bir rehberlik sağlıyor.

Kaynak: Diyanet